Egy házilag készült kútfúrás leírása.

Egy ásonyomot kiásunk a földből, és egy fél méteres 40-es müanyag csővet befogunk a fúrógépbe, én jelen estben egy hiltit használtam mert annak erősebb a motorja és lassabban forog.
http://hazi-kutfuras.blogspot.hu/


Kútfúrás házilag veszélyek

Ha kutat fúrok otthon honnén tudom megállapítani hogy vízadó rétegben vagyok?
Erre a kérdésre próbálnak a fórum választ adni.
http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__kert__1553698-ha-kutat-furok-otthon-honnen-tudom-megallapitani-hogy-vizado-retegben-vagyok


Vert kút készítés házilag

Elkészítés módja: Körülbelül 40-80 mm átmérőjű vas csőveket használjunk hozzá amelyek kb 2m hosszúak. A 'hegye' az tömör legyen legjobb hogyha esztergálva van és kb 5 centire belemegy a csőbe és ugy hegyszük össze.
http://kutfurashazilag.extra7.hu/index.php?o=vert_kut


Ha házilag fúrok kutat akkor is kell engedély?

A talajvíz kúthoz évi 500 köbméter kivételig egy jegyző engedély kell csak és a kútat megkell terveztetni egy arra illetekes emberrel amely kb 5-10 ft. Igy ha bemegyünk a jegyzőhőz és mondjuk hogy kellene nekünk egy kút évi 490 köbméterre akkor meg is kapjuk rá az engedélyt.

http://kutfurashazilag.extra7.hu/index.php?o=engedely


Kútfúrás házilag ezért nem lehetséges

KÚTFÚRÁs nem annyira egyszerű munkafolyamat, hogy házilag is elvégezhető legye. Ezért érdemes megnézni ezt a videót, hogyan is szakszerű egy kútfúrás.
http://videa.hu/videok/tudomany-technika/kutfuras-amely-mar-az-elso-fertotlenites-furt-kut-RfjvjxeR8X0RcXxO

Vegyek vagy megbízzak?

Könnyedén megválaszolhatjuk azt a kérdést, amit a „csináld magad” módszer szerelmesei előszeretettel feltesznek maguknak: „Megbízzak valakit, vagy vegyek én egy kútfúró gépet, és fúrjam meg én a saját kutam?”

A kérdésre a válasz: bízz meg egy szakembert.

De ha már kútfúró vagy, és kútfúrógépet keresel, akkor az internet annyi lehetőséget kínál, hogy végig sem lesz időd mindet nézni. Kezdőként teljesen új kútfúrógépet venni botor és fölösleges dolog, célszerű ilyenkor végignézni a használt gépek piacán.

Egy 40-80 milliméter átmérőjű, valamint 100 méter mély kút fúrására alkalmas kútfúrógépet 400-500 ezer forintért is megkaphatunk, kezdésként ez pedig tökéletes lehet. Egy ilyen gép esetében is van darus kivitelezés, ami megkönnyíti az emberi munkát (például a csőrakat emelése és süllyesztése is egyszerűen, gombnyomásra működik), az öblítést pedig keveset fogyasztó, csendes szivattyú végzi.

Egy ilyen kútfúrógép forgatómotorjának teljesítménye 1100 W, a daru pedig 200 kilogrammot bír el, az öblítő medencéje mobil, ráadásul az egész gép gyorsan és könnyen szerelhető.

Persze, emelhetjük a téteket, és vásárolhatunk drágább kútfúrógépet: tehergépjárműre kötött, profibb berendezésért már nyolc számjegyű összeget kell fizetnünk, és akkor sem jövünk ki jobban, ha elhanyagoljuk a négykerekűt.

Rövid keresgélés, és egy kis utánajárás után mi magunk is összeszerelhetünk egy kútfúrógépet, azonban ez legalább olyan bizonytalan dolog egy kontár számára, mint egy sufniban összeszerelt kocsi. Célszerű a legjobbra bízni, és célszerű a földön maradni, illetve tudni, mire vagyunk képesek. 

Last Updated on Thursday, 19 July 2012 09:28

Hits: 1098

Fúrjunk kutat házilag!

Egy komolyabb, az egész háztarás ivóvízellátását biztosító kút elkészítését bízzuk inkább szakemberre, azonban ha csupán kertünket szeretnénk öntözni belőle, bátran nekiállhatunk mi is. Ha házilag fúrunk kutat, a befektetett munka és pénz gyorsan megtérül, hiszen az ebből vételezett víz költségei sokkal kisebbek, mint a vezetékes vízé, körülbelül egy százaléka az utóbbinak. Házi kút esetén ugyanis csak az azt működtető elektromos szivattyú költségeit, azaz a villanyszámlát kell fedeznünk, amely köbméterenként mindössze tíz-tizenöt forint körül mozog. Egy-egy rendes hétvégi locsolással már be is hozza a kút a befektetett pénzt. Arról nem is beszélve, hogy ha korlátozott mértékben is, de sikerült függetlenítenünk magunkat a külső körülményekről, a kiskertünk öntözését többé nem befolyásolják a növekvő vízdíjak.

A szükséges engedélyeket persze így is be kell szereznünk a helyi önkormányzattól vagy a területileg illetékes Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőségtől, hiszen ennek elmulasztása jogi következményekkel járhat, és a szabálytalanul épített kutat akár el is bonthatják. A kútfúrásra vonatkozó rendelkezéseket az 1996. évi 18-as KHVM miniszteri rendelet, az 1996. évi 72-es kormányrendelet, valamint a 2007. évi 101-es miniszteri rendelet írja elő. A vízjogi létesítési engedélyen kívül szükségünk lesz vízjogi üzemeltetési engedélyre is ahhoz, hogy a házilag fúrt kutunkból nyert vizet használni tudjuk. Ezt szintén a Zöldhatóságnál kérvényezhetjük.

Last Updated on Thursday, 19 July 2012 10:55

Hits: 2137

Kútfúrás házilag

Ha elegünk van a vezetékes víz egyre csak növekvő költségeiből, és szeretnénk mi biztosítani a veteményes öntözéséhez, a virágok locsolásához, vagy a kerti tó feltöltéséhez szükséges vízmennyiséget, fúrjunk kutat családi házunk kertjében. A házilag történő kútfúráshoz is különböző engedélyek szükségesek. Ha egyedül vágunk bele, ezeket is magunknak kell beszereznünk. Saját használatra szolgáló kút esetén, amennyiben a vételezett víz mennyisége nem haladja meg az évi 500 m3-t, az engedélyt az illetékes önkormányzatnál kell kérvényeznünk. Más esetben a helyi Zöldhatósághoz kell fordulnunk. A kútból nyert víz használatához vízjogi üzemeltetési engedélyre is szükségünk van. Az engedélyek megszerzése után be kell szereznünk a megfelelő berendezéseket, gépeket és eszközöket. Ezeket akár kölcsönözhetjük is. Vegyük sorra magunkban, milyen tulajdonságokkal bíró talajba készülünk kutat fúrni, mekkora átmérőjű és mélységű létesítményt szeretnénk, és ezeknek megfelelően válasszuk ki a megfelelő gépeket. A berendezések bérlése azonban csak akkor javasolt, ha meg tudjuk oldani azok éjszakai őrzését, hiszen éjjel csak nem fúrhatunk, az eszközök értéke pedig nem csekély, és ha bármi történik velük, nekünk kell viselnünk a következményeket. Ha viszont minden feltételt biztosítani tudunk hozzá, vágjunk neki, fúrjunk kutat házilag! Így ugyanis nemcsak a remek takarékossági ötletért lehetünk hálásak önmagunknak, hanem annak megvalósításáért is. A kút elkészülte után pedig minden egyes hétvégi locsoláskor élvezhetjük munkánk gyümölcsét. 

Last Updated on Thursday, 19 July 2012 10:55

Hits: 1351